tisdag 11 september 2012

 
 
Kottar i mandel och choklad!
 
  
Ok. Hösten är här! Med regn och rusk...
Nehehe!
 Med tänd brasa, levande ljus,
varm choklad och gofika ;)
  
Älskar att servera dem till en god vaniljglass
När de inte hamnar som ätbar dekoration på
någon tårta.
 
 


Detta recept har gett mig 30st kottar.
Lätt recept att dela på tre om man inte behöver
så många. (Tänk bara på att det är svårt att täcka
kottarna om det blir för lite glace)
 
 
Till kottarna behövs:
 
500g mandelmassa
(kylskåpskall)
 
300 gram mörk choklad
(välj en sort du vet att du gillar)
 
3dl vispgrädde
 
3msk Cointreau
(eller någon passande smak)
 

 
 
Börja med att skålla, skala och dela mandeln i två delar.
(ta hjälp av en vass kniv)
 
Forma en bit av den kylskåpskalla mandelmassan
till ett "ägg" och stick i mandelhalvorna med
spetsen neråt. Börja på toppen och arbeta dig neråt
tills "ägget" är fyllt.
 
 
Ställ kottarna svalt och gör glacen.




 
Värm grädden i en kastrull. Det är viktigt att det inte kokar!
Smällt ner chokladen i bitar och tillsätt Cointreau.
 
Rör om och låt svalna något.
 
Nu kan du doppa kottarna i glacen och stryka på lite
varsamt om det inte täckts helt.
 
Låt dem rinna av på galler!



 
 
Tips!
 
Kan varieras med smaksatt mandelmassa tex:
*Mint
*Likör 43
*Punsch
Men det är viktigt att inte mandelmassan blir lös,
då den inte håller ihop mandlana sen.
 
Även chokladglacen kan varieras, kanske med arrak?
 
Vill man ha vita kottar kanske man kan prova göra en
glace med vit choklad?!
 
Florsocker kan bli snö när kottarna torkar?!
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar