måndag 10 december 2012

 
 
Jultårta
 
Tomtarnas julnatt!
 
 
 



Midnatt råder, tyst det är i husen, tyst i husen.
Alla sova, släckta äro ljusen, äro ljusen.
Tipp tapp, tipp tapp, tippe, tippe tipp tapp, tipp, tipp, tapp.

Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna,
lyssna, speja, trippa fram på tårna.
Tipp tapp, tipp tapp, tippe, tippe tipp tapp, tipp, tipp, tapp.

Snälla folket låtit maten rara, maten rara
stå på bordet åt en tomteskara, tomteskara.
Tipp tapp, tipp tapp, tippe, tippe tipp tapp, tipp, tipp, tapp.

Hur de mysa, hoppa upp bland faten, upp bland faten,
tissla, tassla: "God är julematen, julematen!"
Tipp tapp, tipp tapp, tippe, tippe tipp tapp, tipp, tipp, tapp.

Gröt och skinka, lilla äppelbiten, äppelbiten.
Tänk så rart det smakar, Nisse liten, Nisse liten!
Tipp tapp, tipp tapp, tippe, tippe tipp tapp, tipp, tipp, tapp.

Nu till lekar! Glada skrattet klingar, skrattet klingar,
runt om granen skaran muntert svingar, muntert svingar.
Tipp tapp, tipp tapp, tippe, tippe tipp tapp, tipp, tipp, tapp.

Natten lider. Snart de tomtar snälla, tomtar snälla
kvickt och näpet allt i ordning ställa, ordning ställa.
Tipp tapp, tipp tapp, tippe, tippe tipp tapp, tipp, tipp, tapp.

Sedan åter in i tysta vrårna, tysta vrårna,
tomteskaran tassar nätt på tårna, nätt på tårna.
Tipp tapp, tipp tapp, tippe, tippe tipp tapp, tipp, tipp, tapp.

Musik: Vilhelm Sefve
Text: Alfred Smedberg




Tårtbeskrivning:

Beskrivning till granen kommer i veckan.
Tomtegubbarna får man göra lite på frikän med
hjälp av grå, svart, vit och hudtonsfärgad sockerpasta
med lite tylos i eller av dekorfondant.
Snöflingorna har jag tryckt ut med hjälp av en utstickare,
strykt ett tunnt lager tårtlim på och sedan kan man strö
 socker på dem om man vill att de ska gnistra ;)



Själva tårtan görs såhär:


Dumle gingerbread fluff, ska göras kvällen innan och
stå en natt i kylskåpet...

220g Dumlekolor gingerbread
3 dl vispgrädde

Värm vispgrädden i en kastrull. (OBS! Får inte koka!)
Häll i dumlen och rör om tills dom smält. Låt svalna något och
häll smeten i en tätslutande burk och låt den stå i klskåpet över natten.
Ta ut smeten och vispa upp den till ett härligt fluff med elvispen!


Gör tårtbotten och dela i tre delar.
(ta din favorit eller spana in någon på min blogg)

Ok, ta en botten och lägg på en fast äppelmos som
lager ett. På med nästa botten och lägg på den
nyvispade dumle gingerbreadfluffen och sedan locket
på tårtan. Spackla med fast vispgrädde. Tips för en
fastare grädde är att blanda i en matsked eller två av
snabbmarsanpulver.

Sen är det bara att täcka tårtan med sugarpaste. Jag föredrar
PME för den tycker jag är lättjobbad och har en fördelaktig
smak. Sen är det bara att gå loss och dekorera :)
Kan behövas lite tårtlim för att fästa stjärnorna.


Fler juliga förslag påtårtdekorationer kommer att
läggas upp under veckan så håll utkik ;)




Merry Xmas!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar