måndag 9 juli 2012



Buffemat del 1

Nej då, det kommer inte att regna
resten av sommaren ;)


Här kommer tips på vad du kan ha
som tilltugg på din kommande grillbuffe =)
Eller varför inte till kräftbuffen???


Till vänster en västerbottenost och sparrispaj
med smak av timjan.
Till höger ungsbakade ostfyllda paprikabåtar!



Recept kommer här!


Pajen

Västerbottenost och sparrispajen går jättebra att frysa!
(tinas då bara och värms i ugnen på ca 150grader)
Lätt att göra och det blir mycket då den görs i långpanna =)

Pajdegen:
300g smör
7½dl vetenjöl
5msk kallt vatten

Sätt ugnen på 175 grader.

Nyp i hop rumsvarmt smör med mjöl. Arbeta ihop till en deg när du tillsatt vattnet.
Låt stå i kylskåpet en stund medans du förbereder lite annat....
Koka sparrisen i två minuter i lättsaltat vatten. . Du behöver 500g
(2 knippen brukar det vara). Ta bort det nedersta och dela den i 3-4 bitar.

Riv 7dl västerbottenost.

Ta ut pajdegen och tryck ut den i en långpanna. Lite upp på kanten.
Nagga botten och förgrädda den i ugnen i 10 min.
Ta ut stö på osten jämnt fördelat.
Lägg på sparris och repa på lite timjan efter smak.

Vispa ihop 8ägg med 8dl grädde och 2dl mjölk. Svartpeppar och salt
efter tycke och smak. Häll blandningen på det fyllda pajskalet.

Grädda i ugnen i 30 min.
Låt svalna. Skär upp. Jag brukar dela pajen i antingen 12 lite större
potionsbitar eller i rutor 5 X 5 cm.




Paprikan

Dela och kärna ur 4 paprikor (godast med röd, gul och oranga)
i 4 delar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Rör ihop 2dl creme fraiche med en ask färskost (vitlök och öreter blir
jätte gott) 125gram och klicka ut i paprikabåtarna.

Riv lite ost (västerbottenost är supergott!) typ 1dl och strö på.
Kör in i ugnen på 225 grader. Gärna grillen och ganska högt upp.
För att få fin färg utan att ostfyllningen rinner ut för mycket.

Torrosta pinjenötter i torr stekpanna. Rör och håll koll tills de fått fin färg.
Strö över paprikan när den är klar.

Jag brukar även klippa lite timjan över om jag serverar med pajen för att
väva ihop smakerna lite. Känner jag för att bryta av lite kör jag gräslök och
vill jag ha en ännu järvare smak klipper jag över "luftlöksblast" i runda
snygga ringar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar