lördag 28 juli 2012




Rårörd saft del 1
Rabarbersaft!





Min rabarberskörd är inget att skryta med.
Har aldrig brytt mig om min rabarberplanta.
Inte kollat vad den vill stå när jag planterat,
ingen gödning eller någonting faktiskt.
Den sena skörden (och säkert lite träiga) på
1050 gram är ändå ett under ;)

Så här förvandlades rabarberstjälkarna
till smarrig rårörd saft:

Rabarberstjälkarna tvättades noga och delades
i bitar.
1 citron tvättades oxå noga och skars i skivor
(bort med kärnor)
Det hela varvades i en hink med tätslutande lock.
Så kokades 1,2 liter vatten upp, togs av plattan
och i det tillsatte jag 1 msk citronsyra och
rörde om innan jag hällde det i hinken med
rabarber och citron.
På med locket och ner i matkällaren och la
en isklamp under som jag sedan bytte till ny
kall varje dag.
2 dygn fick den sen stå innan jag tog upp den.
Silade av rabarbern och citronen i saftsilsduk.
Tillsatte 6 dl socker och rörde till det löst sig.
Kokade upp ½ dl vatten och tillsatte ½ tsk
natriumbensoat som jag rörde i för hållbarhetens
skull.






Så var det bara att hälla på flaskor!
Och provsmaka så klart....

Riktigt god saft blev det. Jag späder så att 2 dl
rårört koncentrat blir till 1 liter drick klar saft. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar