onsdag 16 maj 2012



Fluffig prinstårta till 1-åring!

2-våningstårta med vaniljbottnar.


Börja någon dag innan att förbereda kronorna så att de hinner
torka! Jag tillsätter tylose i SP för att få en mer lättjobbad och
mer snabbtorkande massa att jobba med.
Tårtlim är ett måste till dessa. 

Färga SP i önskad färg.
Gör en mall som är lika lång som det du ska torka dem runt.
Bakplåtspapper är bra att göra mallen av. Flaskor, glas,
 barnmatsburkar, ljus, mm är bra att linda runt. Prova dig fram så
 ser du vilken storlek det färdiga resultatet blir i och bestäm hur många
"taggar" du vill ha på kronan.

Fäst bakplåtspapper runt det du ska torka kornorna på så att
du får loss dem utan att de går sönder sen.

Kavla ut SP och skär ut efter din mall. Var noga med att SP inte får
några märken på sig. Rulla försiktigt runt den utskurna SP på sin
torkplats. I skarven stryker du på lite lim. Vill du kan du tunna ut
Sp lite i skarven och lägga lite omlott.

Är kronorna små behöver de inget stöd runt sig. Annars
får man ta hjälp av ett bredare band och löst knyta runt.


Nu får man vara med lite beroende på vilken SP man använder
osv för flikarna måste vara lagom torra när man ska vika ner dem.
Sen ska de bara torka :)

Det går ju även att dekorera dem med tex. pärlor eller ätbara diamanter!




Blå och vit fyllning så klart ;)

Fyllning1:
Blåbärsmousse

200g blåbär
1dl socker
1msk vaniljpulver
2½gelatinblad
3dl vispgrädde.

Blötlägg gelatinbladen.
Mixa blåbär. Värm dem i en kastrull, ha i socker och
sen gelatinblad. Rör om ordentligt och svalna.
Vispa grädden och rör i blåbärsmixen.
Ställ i kylskåpet över natten.

Fyllning2:
Vit chokladmousse

300g vit choklad
2 gelatinblad
2ägg
3dl vispgrädde

Lägg gelatinblad i blöt.
Vispa grädden.
Hacka och smällt vit choklad i vattenbad.
Krama ur gelatinet och lägg i gelatinbladen
Ta upp skålen och rör i ägg och sen grädden till en slät smet
(ev med elvisp)
Ställ tills den är helt kall i kylskåpet (gärna över natten)


Tårtan är spacklad med grädde med lite snabbmarsan i för
att göra den stabbigare. Sp är fodrad med smör.

Täck varje våning för sig. låt den som ska stå överst ligga på
en tårtbricka som du klippt 2mm för liten (så att den inte ska synas).
Stick i ett par sugrör i tårtan som du ska placera den översta tårtan på.
Var noga med att de är lika höga som den understa tårtan!
Ställ på den översta tårtan.

Spritsa eller lägg en bård runt för att dölja ev ful skarv ;)
Jag valde att göra en pärlbård.
Ställ på kronan/kronorna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar